En İyi Yapay Zeka Kursları Türkiye: Ücretsiz, Online ve Sertifikalı Eğitimler
Yapay zeka artık sadece yazılımcıların değil; öğrencilerin, öğretmenlerin, girişimcilerin, dijital pazarlamacıların, içerik üreticilerinin ve işletme sahiplerinin de öğrenmesi gereken önemli bir alan haline geldi. Türkiye’de yapay zeka öğrenmek isteyenler için hem ücretsiz hem de sertifikalı birçok online eğitim seçeneği bulunuyor.
Bu rehberde, Türkiye için en iyi yapay zeka kursları listesini; ücretsiz kullanım, sertifika imkanı, başlangıç seviyesi, profesyonel gelişim ve kariyer hedeflerine göre inceledik.
Yapay Zeka Kursu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir yapay zeka kursu seçerken sadece “ücretsiz mi?” sorusuna bakmak yeterli değildir. Kursun seviyesi, sertifika durumu, dili, uygulama içeriği ve güncelliği de önemlidir.
Dikkat edilmesi gereken başlıca kriterler:

Türkiye İçin En İyi Yapay Zeka Kursları
1. BTK Akademi Yapay Zeka Eğitimleri
BTK Akademi, Türkiye’de ücretsiz teknoloji eğitimi denince ilk akla gelen platformlardan biridir. Platformda “Yapay Zekâ Dünyası” kategorisi altında farklı seviyelerde yapay zeka eğitimleri yer alır. “Yapay Zekaya Giriş” eğitimi ise yapay zekanın temel kavramları, tarihçesi, gelişim süreci ve alt dallarını öğrenmek isteyenler için uygundur.
Kimler için uygun?
Yapay zekaya sıfırdan başlamak isteyen öğrenciler, yeni mezunlar, öğretmenler, kamu çalışanları ve kendini geliştirmek isteyen herkes için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
—
2. Turkcell Geleceği Yazanlar Yapay Zeka Eğitimleri
Turkcell Geleceği Yazanlar platformunda veri bilimi, yapay zeka ve büyük dil modelleri gibi alanlarda eğitimler bulunur. Platformdaki “Veri Bilimi ve Yapay Zekaya Giriş” eğitimi yaklaşık 1,5 saat sürer, 15 videodan oluşur ve sınavı başarıyla tamamlayanlara sertifika imkanı sunar.
Geleceği Yazanlar eğitim sayfasında ayrıca LLM, prompt mühendisliği, NLP ve modern yapay zeka yöntemlerine yönelik içerikler de öne çıkar.
Kimler için uygun?
Yapay zeka, veri bilimi ve büyük dil modellerine giriş yapmak isteyen kullanıcılar için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
Türkçe eğitim içerikleri
Sertifika imkanı
Veri bilimi ve yapay zeka temelleri
LLM ve prompt mühendisliği odaklı içerikler
Başlangıç seviyesi için uygun yapı
—
3. Google Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi
Google’ın Türkiye’de desteklediği Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi, özellikle gençlere yönelik önemli eğitim programlarından biridir. Program; 18-29 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu gençlere yapay zeka uygulamaları, veri bilimi ve oyun geliştirme alanlarında ücretsiz, çevrimiçi eğitim ve etkinlikler sunmayı hedefler.
Kimler için uygun?
Üniversite öğrencileri, yeni mezunlar ve teknoloji alanında kariyer hedefleyen gençler için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
Google destekli eğitim yapısı
Ücretsiz çevrimiçi eğitimler
Yapay zeka uygulamaları
Veri bilimi ve oyun geliştirme alanları
Gençlere yönelik kariyer odaklı program
—
4. Global AI Hub Eğitimleri
Global AI Hub, yapay zeka alanında topluluk ve eğitim odaklı önemli platformlardan biridir. Resmi sitesinde 350 binden fazla üye, 300 binden fazla eğitim alan kişi ve 50’den fazla ülkede erişim bilgileri yer alır.
Kimler için uygun?
Yapay zeka topluluğuna katılmak, temel ve orta seviye eğitimler almak, global etkinlikleri takip etmek isteyenler için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
Yapay zeka odaklı topluluk yapısı
Eğitim ve etkinlik fırsatları
Global erişim
Başlangıç ve gelişim odaklı içerikler
Türkiye’de bilinirliği yüksek platformlardan biri
—
5. IBM SkillsBuild Yapay Zeka Temelleri
IBM SkillsBuild, yapay zeka temellerini öğrenmek isteyenler için güçlü bir ücretsiz eğitim alternatifidir. “Yapay Zeka Temelleri” içeriğinde doğal dil işleme, bilgisayarla görme, makine öğrenimi, derin öğrenme, sohbet robotları, sinir ağları, yapay zeka etiği ve uygulamaları gibi konular yer alır.
IBM SkillsBuild ayrıca Türkçe sayfasında yapay zeka alanında ücretsiz kurslar ve desteklerle kariyer gelişimine katkı sağlamayı hedeflediğini belirtir.
Kimler için uygun?
Uluslararası geçerliliği olan temel yapay zeka bilgisi edinmek isteyen öğrenciler ve kariyer değiştirmek isteyenler için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
—
6. İBB Enstitü İstanbul — Cisco IBM SkillsBuild AI Fundamentals
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enstitü İstanbul platformunda Cisco ve IBM SkillsBuild iş birliğiyle “Yapay Zekâ Temelleri” eğitimi sunulur. Eğitim 10 saatliktir, İngilizcedir ve katılım belgesi içerir. Programda yapay zeka temelleri, dil anlama, görüntü yorumlama, sinir ağları ve IBM Watson Studio ile model oluşturma gibi konular yer alır.
Kimler için uygun?
İstanbul’da yaşayan veya Enstitü İstanbul eğitimlerinden yararlanmak isteyen, İngilizce içerikle yapay zeka temellerini öğrenebilecek kullanıcılar için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
—
7. Coursera Yapay Zeka Eğitimleri
Coursera, Google, IBM ve farklı üniversitelerin yapay zeka eğitimlerine erişim sağlayan global bir platformdur. Google AI Essentials programı; yapay zekaya giriş, AI araçlarıyla verimlilik, prompt yazımı, sorumlu yapay zeka kullanımı ve geleceğe hazırlık gibi 5 kurstan oluşur; program tamamlandığında Google sertifikası verildiği belirtilir.
Coursera’da ayrıca Türkçe içerikli “Üretken Yapay Zekaya Giriş” gibi mikro öğrenme kursları da bulunur. Bu eğitim üretken yapay zekanın ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve geleneksel makine öğrenmesinden nasıl ayrıldığını açıklar.
Kimler için uygun?
Global sertifika almak, İngilizce veya Türkçe destekli uluslararası eğitimlere erişmek isteyen kullanıcılar için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
Google ve IBM gibi kurumların eğitimleri
Uluslararası sertifika seçenekleri
Üretken yapay zeka içerikleri
Prompt, etik ve verimlilik konuları
Kariyer odaklı öğrenme yolları
—
8. Udemy Türkiye Yapay Zeka Kursları
Udemy, Türkiye’de en çok kullanılan online eğitim platformlarından biridir. Udemy’nin yapay zeka kategorisinde çok sayıda kurs bulunur; platformda yapay zeka kurslarının geliştiriciler, araştırmacılar ve teknolojiyle ilgilenen kullanıcılar için uygun olduğu belirtilir. Ayrıca Udemy’de yapay zeka kategorisinde milyonlarca öğrenci ve binlerce kurs bulunduğu bilgisi yer alır.
Kimler için uygun?
Türkçe anlatımlı, uygulamalı ve uygun fiyatlı kurs arayan kullanıcılar için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
Dikkat:
Udemy’de kurs kalitesi eğitmene göre değişir. Satın almadan önce puan, yorum, güncelleme tarihi ve ders içerikleri mutlaka kontrol edilmelidir.
—
9. Üniversite Sürekli Eğitim Merkezleri
Türkiye’de birçok üniversitenin sürekli eğitim merkezi yapay zeka, veri bilimi ve dijital dönüşüm odaklı sertifika programları sunar. Örneğin ODTÜ SEM’in “Eğitimde Yapay Zeka Kullanımı Sertifika Programı”, katılımcıların yapay zeka araçlarını eğitimde etkili şekilde kullanarak öğrenme materyali oluşturma becerisi kazanmasını hedefler.
Hacettepe Üniversitesi Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi’nde de internet teknolojileri, yapay zeka ve web uygulama tasarımı gibi alanları kapsayan sertifika programları bulunur.
Kimler için uygun?
Üniversite onaylı sertifika isteyen öğretmenler, kurumsal çalışanlar ve profesyoneller için uygundur.
Öne çıkan yönleri:
Üniversite destekli sertifika
Profesyonel eğitim yapısı
Kurumsal kullanım için daha ciddi görünüm
Eğitim, teknoloji ve veri bilimi alanlarına uygunluk
—
En İyi Yapay Zeka Kursları Karşılaştırma Tablosu

Hangi Yapay Zeka Kursu Daha İyi?
Sıfırdan başlamak isteyenler için:
BTK Akademi, Turkcell Geleceği Yazanlar ve IBM SkillsBuild iyi başlangıç seçenekleridir.
Ücretsiz ve Türkçe eğitim isteyenler için:
BTK Akademi ve Turkcell Geleceği Yazanlar öne çıkar.
Gençler ve öğrenciler için:
Google Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi, Global AI Hub ve BTK Akademi değerlendirilebilir.
Uluslararası sertifika isteyenler için:
Coursera, Google AI Essentials ve IBM SkillsBuild daha güçlü seçeneklerdir.
Uygulamalı proje yapmak isteyenler için:
Udemy, Coursera ve bazı üniversite SEM programları daha uygun olabilir.
Öğretmenler ve eğitimciler için:
ODTÜ SEM gibi eğitimde yapay zeka kullanımına odaklanan programlar daha doğru tercih olabilir.
—
Yapay Zeka Öğrenmek İçin Önerilen Yol Haritası
Yapay zekaya yeni başlayan biri için en doğru yol, doğrudan ileri seviye makine öğrenmesi kurslarına girmek yerine temel kavramlardan başlamaktır.
Önerilen öğrenme sırası:
Yapay zeka nedir?
Üretken yapay zeka ve ChatGPT/Gemini kullanımı
Prompt mühendisliği
Veri bilimi temelleri
Python programlama
Makine öğrenmesi
Derin öğrenme
NLP ve görüntü işleme
Uygulamalı proje geliştirme
Etik, güvenlik ve sorumlu yapay zeka kullanımı
Bu sırayla ilerlemek, hem teknik hem de pratik açıdan daha sağlam bir temel oluşturur.
—
Sonuç: Türkiye’de En İyi Yapay Zeka Kursu Hangisi?
Türkiye’de yapay zeka öğrenmek isteyenler için en iyi başlangıç noktaları BTK Akademi, Turkcell Geleceği Yazanlar, IBM SkillsBuild ve Google Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi olarak öne çıkar. Daha profesyonel ve global sertifika isteyenler için Coursera, uygulamalı ve Türkçe anlatımlı kurs isteyenler için ise Udemy iyi bir alternatiftir.
Eğer tamamen ücretsiz başlamak istiyorsanız BTK Akademi ve IBM SkillsBuild güçlü seçeneklerdir. Türkçe ve kolay anlaşılır bir giriş arıyorsanız Turkcell Geleceği Yazanlar değerlendirilebilir. Kariyer hedefiniz daha uluslararasıysa Coursera’daki Google ve IBM eğitimleri daha uygun olabilir.
Kısacası, en iyi yapay zeka kursu, seviyenize, hedefinize, bütçenize ve sertifika ihtiyacınıza göre değişir. Başlangıç için ücretsiz eğitimlerle temel oluşturup, daha sonra uygulamalı ve sertifikalı programlarla ilerlemek en doğru yaklaşımdır.
—
Sık Sorulan Sorular
Türkiye’de ücretsiz yapay zeka kursu var mı?
Evet. BTK Akademi, Turkcell Geleceği Yazanlar, IBM SkillsBuild ve bazı belediye/akademi programları ücretsiz yapay zeka eğitimleri sunar.
En iyi ücretsiz yapay zeka kursu hangisi?
Başlangıç için BTK Akademi Yapay Zekaya Giriş, Turkcell Veri Bilimi ve Yapay Zekaya Giriş ve IBM SkillsBuild Yapay Zeka Temelleri iyi seçeneklerdir.
Yapay zeka kursu sertifikası işe yarar mı?
Evet, özellikle başlangıç seviyesinde CV ve LinkedIn profili için faydalı olabilir. Ancak tek başına sertifika yeterli değildir; proje ve uygulama deneyimi de önemlidir.
Yapay zeka öğrenmek için Python bilmek şart mı?
Başlangıç seviyesinde şart değildir. Ancak makine öğrenmesi, veri bilimi ve derin öğrenme alanlarında ilerlemek isteyenlerin Python öğrenmesi büyük avantaj sağlar.
Yapay zeka kursları ne kadar sürer?
Kursa göre değişir. Bazı giriş eğitimleri 1-2 saat sürerken, profesyonel sertifika programları birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir.
Yapay zeka eğitimi kimler için uygundur?
Öğrenciler, yazılımcılar, öğretmenler, dijital pazarlamacılar, girişimciler, içerik üreticileri, veri analistleri ve teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen herkes için uygundur.