Claude ile Mobil Uygulama Geliştirme: Fikirden Yayına 10 Profesyonel AI Promptu
Yapay zeka artık yalnızca metin yazmak veya basit sorulara cevap vermek için kullanılmıyor. Claude, ChatGPT ve benzeri gelişmiş yapay zeka araçları; mobil uygulama fikri geliştirme, ürün planlama, UX tasarımı, yazılım mimarisi, backend kurgusu, kod üretimi ve hatta uygulama yayına alma süreçlerinde güçlü bir yardımcıya dönüşmüş durumda.
Özellikle mobil uygulama geliştirmek isteyen girişimciler, yazılımcılar, ürün yöneticileri ve startup kurucuları için doğru prompt kullanımı büyük avantaj sağlar. Çünkü yapay zekadan alınan çıktı, çoğu zaman sorulan sorunun kalitesiyle doğrudan bağlantılıdır.
Bu yazıda, bir mobil uygulama fikrini baştan sona profesyonel bir ürün planına dönüştürmek için kullanabileceğiniz 10 gelişmiş Claude AI promptunu Türkçe olarak bulacaksınız.
Bu prompt dizisiyle şunları hazırlayabilirsiniz:
Kısacası bu rehber, yapay zeka ile mobil uygulama geliştirme sürecini daha düzenli, profesyonel ve uygulanabilir hale getirmek isteyenler için hazırlandı.
—
Neden Mobil Uygulama Geliştirirken AI Promptları Kullanmalısınız?
Mobil uygulama geliştirme süreci yalnızca kod yazmaktan ibaret değildir. Başarılı bir uygulama için fikir doğrulama, kullanıcı deneyimi, gelir modeli, veri yapısı, güvenlik, performans ve yayın sonrası analiz gibi birçok aşama gerekir.
Yapay zeka araçları, doğru yönlendirildiğinde bu aşamaların her birinde size uzman desteği sunabilir. Ancak burada kritik nokta, yapay zekaya sadece “bana uygulama yap” demek değildir.
Bunun yerine yapay zekayı şu uzman rollere sokmak çok daha verimli sonuç verir:
Kıdemli ürün yöneticisi
Mobil UX tasarımcısı
Staff mobil mühendis
Backend mimarı
Launch stratejisti
Debug uzmanı
Aşağıdaki promptlar tam olarak bu mantıkla hazırlanmıştır.
—
1. Uygulama Fikrini Profesyonel Bir Plana Dönüştürme Promptu
Bir mobil uygulama geliştirmeye başlamadan önce fikrin netleşmesi gerekir. Hedef kullanıcı kim, hangi problem çözülüyor, ilk sürümde hangi özellikler olmalı ve hangi özellikler ertelenmeli gibi sorular bu aşamada cevaplanmalıdır.
Bu prompt, uygulama fikrinizi profesyonel bir ürün planına dönüştürmek için kullanılabilir.
$$
Kıdemli bir mobil ürün yöneticisi ve staff mobil mühendis gibi davran.
Şu uygulamayı geliştirmek istiyorum: [uygulama fikrini 2–4 satırda açıkla]
Hedef kullanıcılar: [kimler için]
Çözdüğü ana problem: [problem]
Platform: [iOS / Android / ikisi de]
Benim seviyem: [başlangıç / orta / ileri]
Bana eksiksiz bir uygulama planı oluştur:
- temel özellikler
- sonradan eklenebilecek özellikler
- kayıt olmadan ana aksiyona kadar kullanıcı akışı
- önerilen teknoloji yığını
- backend ihtiyaçları
- gerekebilecek API’ler
- gelir modeli seçenekleri
- ilk sürüm için MVP kapsamı
- başlangıçta yapılmaması gerekenler
Cevabı pratik, sade ve başlangıç dostu tut.
$$
Bu prompt özellikle uygulama fikri olan ama nereden başlayacağını bilmeyen kişiler için oldukça faydalıdır. Yapay zeka, fikrinizi daha uygulanabilir parçalara ayırır ve geliştirme sürecini daha planlı hale getirir.
—
2. Mobil Uygulama Ekranlarını Tasarlama Promptu
Başarılı bir mobil uygulama için ekran yapısı çok önemlidir. Kullanıcının hangi ekrandan hangi ekrana geçeceği, hangi butonlarla işlem yapacağı ve hata durumlarında ne göreceği önceden planlanmalıdır.
Bu prompt, uygulamanızın tüm ekranlarını UX açısından tasarlamanıza yardımcı olur.
$$
Kıdemli bir mobil UX tasarımcısı gibi davran.
Bu uygulama fikrine göre: [uygulama fikri]
mobil uygulama için ekran ekran tam bir yapı çıkar.
Her ekran için şunları ver:
- ekran adı
- amacı
- gerekli UI öğeleri
- kullanıcının yapabileceği aksiyonlar
- boş durumlar
- hata durumları
- önerilen navigasyon yapısı
- buton, placeholder ve uyarı metni örnekleri
Ayrıca arayüzü temiz, modern ve ilk kez kullananlar için kolay hale getirmek adına öneriler sun.
$$
Bu aşama, geliştiriciye kod yazmadan önce net bir tasarım haritası sunar. Böylece hem tasarım hem yazılım tarafında daha az karışıklık yaşanır.
—
3. Tam Kullanıcı Akışı Oluşturma Promptu
Bir uygulamanın başarılı olması için kullanıcı yolculuğu net olmalıdır. İlk kez gelen kullanıcı ne yapacak, kayıt olacak mı, ana aksiyona nasıl ulaşacak, bildirimden döndüğünde hangi ekranı görecek gibi detaylar dönüşüm oranını doğrudan etkiler.
$$
Kıdemli bir mobil UX stratejisti gibi davran.
Bu uygulama fikri için: [uygulama fikri]
baştan sona tüm kullanıcı yolculuğunu haritala.
Şunları dahil et:
- ilk kez gelen kullanıcı akışı
- onboarding akışı
- kayıt/giriş akışı
- ana görev akışı
- geri dönen kullanıcı akışı
- bildirimden uygulamaya dönüş akışı
- gerekiyorsa upgrade/paywall akışı
- her aşamadaki terk etme riskleri
- sürtünmeyi azaltacak öneriler
Bunu ürün tasarımı ve geliştirme için doğrudan kullanabileceğim adım adım bir akış olarak sun.
$$
Bu prompt özellikle abonelik, üyelik, alışveriş, randevu, eğitim veya sosyal ağ tarzı uygulamalar için oldukça kullanışlıdır.
—
4. Production-Ready Mobil Mimari Hazırlama Promptu
Uygulama geliştirme sürecinde yapılan en büyük hatalardan biri, başlangıçta mimariyi plansız kurmaktır. Küçük başlayan uygulamalar büyüdükçe klasör yapısı, state management, API katmanı ve test yapısı karmaşık hale gelebilir.
Bu prompt, uzun vadeli ölçeklenebilirlik için teknik temel oluşturur.
$$
Kıdemli bir mobil mimar gibi davran.
[uygulama fikri] uygulamasını [SwiftUI / React Native / Flutter / Kotlin / Expo] ile geliştirmek istiyorum.
Uzun vadeli ölçeklenebilirlik için en iyi mimariyi öner.
Şunları dahil et:
- klasör yapısı
- state management seçimi
- navigasyon kurulumu
- API katmanı yapısı
- authentication yönetimi
- lokal veri saklama stratejisi
- environment/config yapısı
- hata yönetimi
- analytics event yapısı
- test yapısı
Her tercihin gerçek bir production uygulama için neden iyi olduğunu açıkla.
Cevabı kısa, net ve uygulamaya dönük tut.
$$
Bu prompt, özellikle React Native, Flutter, SwiftUI veya Kotlin ile uygulama geliştirenler için teknik yol haritası sağlar.
—
5. Mobil Uygulama İçin PRD Dokümanı Yazdırma Promptu
PRD yani Product Requirements Document, ürünün ne yapacağını, kime hitap edeceğini, hangi özellikleri içereceğini ve başarı kriterlerini açıklayan temel dokümandır.
Yatırımcı, yazılımcı, tasarımcı veya ekip arkadaşlarıyla paylaşmak için oldukça değerlidir.
$$
Üst seviye bir mobil ürün şirketinde çalışan kıdemli ürün yöneticisi gibi davran.
Şu uygulama için kısa ama kaliteli bir PRD hazırla: [uygulama fikri]
Şunları dahil et:
- ürün özeti
- kullanıcı personası
- problem tanımı
- hedefler ve hedef dışı kalanlar
- temel özellikler
- kullanıcı hikâyeleri
- fonksiyonel gereksinimler
- edge case’ler
- başarı metrikleri
- lansman riskleri
- MVP tanımı
Bunu tasarımcılar, geliştiriciler veya yatırımcılarla paylaşabileceğim formatta yaz.
$$
Bu prompt sayesinde uygulama fikriniz yalnızca zihinsel bir fikir olmaktan çıkar, dokümante edilmiş profesyonel bir ürün planına dönüşür.
—
6. Mobil Arayüzü Component’lere Bölme Promptu
Modern mobil uygulamalarda tekrar kullanılabilir component yapısı çok önemlidir. Butonlar, kartlar, input alanları, liste öğeleri ve uyarı kutuları gibi parçalar doğru tasarlanırsa uygulamanın geliştirme süreci hızlanır.
$$
Kıdemli bir mobil UI mühendisi gibi davran.
Bu uygulama konsepti için: [uygulama fikri]
arayüzü tekrar kullanılabilir component’lere ayır.
Her component için şunları ver:
- component adı
- nerede kullanılacağı
- props / input bilgileri
- durumlar
- validasyon ihtiyaçları
- erişilebilirlik notları
- animasyon fikirleri
- kaçınılması gereken yaygın hatalar
Sonunda bu component’leri hızlı uygulama geliştirmeye uygun tekrar kullanılabilir bir design system haline getir.
$$
Bu prompt, özellikle büyük uygulamalarda tasarım tutarlılığı ve geliştirme hızı için oldukça faydalıdır.
—
7. Temiz Starter Code Üretme Promptu
Yapay zeka ile kod yazdırırken en önemli nokta, sadece çalışan kod değil, sürdürülebilir ve genişletilebilir kod istemektir. Bu prompt, junior geliştiricilerin bile kolayca anlayabileceği modüler başlangıç kodları üretmeye yardımcı olur.
$$
Kıdemli bir mobil mühendis gibi davran.
[SwiftUI / Flutter / React Native / Kotlin] kullanarak [ekran veya özellik] için starter code oluştur.
Gereksinimler:
- temiz ve modüler kod
- production tarzı klasör yapısı
- yalnızca gerekli yerlerde yorum
- tekrar kullanılabilir component’ler
- loading, empty ve error state’leri
- preview/test için mock data
- iyi isimlendirme standartları
- junior geliştiricinin kolayca genişletebileceği yapı
Koddan sonra her dosyanın ne işe yaradığını ve sırada ne geliştirmem gerektiğini açıkla.
$$
Bu prompt ile yalnızca tek parça kod değil, daha düzenli bir proje başlangıcı elde edebilirsiniz.
—
8. Backend ve API Planlama Promptu
Mobil uygulamaların çoğu bir backend sistemine ihtiyaç duyar. Kullanıcı hesapları, veritabanı kayıtları, dosya yükleme, push notification, ödeme sistemi ve admin panel gibi ihtiyaçlar backend tarafında planlanmalıdır.
$$
Mobil uygulamalar konusunda kıdemli bir backend mimarı gibi davran.
Şu uygulamayı geliştiriyorum: [uygulama fikri]
Mobil uygulamaya uygun bir backend planı oluştur.
Şunları dahil et:
- database entity’leri
- entity ilişkileri
- auth sistemi
- API endpoint’leri
- request/response örnekleri
- dosya yükleme yönetimi
- push notification akışı
- gerekiyorsa abonelik/ödeme mantığı
- admin panel ihtiyaçları
- güvenlik best practice’leri
- ölçeklenebilir hosting seçenekleri
Yapıyı basit ama gerçek dünyaya uygun şekilde hazırla.
$$
Bu prompt, uygulamanızın yalnızca mobil arayüzden ibaret kalmamasını ve gerçek dünyada çalışabilecek bir sistem mimarisine sahip olmasını sağlar.
—
9. Mobil Uygulama Hatalarını Çözme Promptu
Yapay zeka, hata çözme konusunda da oldukça güçlüdür. Ancak hatanın doğru analiz edilebilmesi için teknoloji yığını, ilgili kod, beklenen sonuç ve gerçek sonuç net şekilde verilmelidir.
$$
Kıdemli bir mobil debugging uzmanı gibi davran.
Şu teknolojiyle geliştiriyorum: [tech stack]
Sorun şu: [hatayı net açıkla]
İlgili kod: [kodu yapıştır]
Beklenen sonuç: [beklenen davranış]
Gerçek sonuç: [olan davranış]
Bana şu konularda yardım et:
- kök nedeni bul
- hatayı basit Türkçeyle açıkla
- net çözümü göster
- etkilenen kodu yeniden yaz
- bu hatanın tekrar oluşmasını nasıl engelleyeceğimi söyle
- düzeltmeden sonra çalıştırmam gereken hızlı testleri listele
Cevabı pratik ve doğrudan tut.
$$
Bu prompt, özellikle React Native, Flutter, SwiftUI veya Kotlin projelerinde karşılaşılan hataları daha hızlı analiz etmek için kullanılabilir.
—
10. Uygulamayı Yayına Hazırlama Checklist’i Promptu
Mobil uygulama geliştirmek kadar yayına hazırlamak da önemlidir. App Store ve Google Play süreçleri; açıklama metni, ekran görüntüleri, gizlilik politikası, performans, crash monitoring ve analytics gibi birçok detayı içerir.
$$
Kıdemli bir mobil launch stratejisti gibi davran.
Şu uygulamayı yayına alıyorum: [uygulama fikri]
iOS ve/veya Android için pre-launch checklist hazırla.
Şunları dahil et:
- performans kontrolleri
- crash monitoring kurulumu
- analytics event’leri
- onboarding kontrolü
- abonelik/paywall kontrolleri
- App Store / Play Store görsel ve metin checklist’i
- uygulama açıklaması taslağı
- ekran görüntüsü fikirleri
- gizlilik politikası ihtiyaçları
- QA senaryoları
- yayından sonraki ilk hafta takip edilecek metrikler
Bunu doğrudan launch dokümanı olarak kullanabileceğim detayda hazırla.
$$
Bu prompt, uygulamanızı yayınlamadan önce eksik kalan noktaları tespit etmenize yardımcı olur.
—
Claude ile Mobil Uygulama Geliştirirken En İyi Kullanım Sırası
Bu promptları rastgele kullanmak yerine belirli bir sırayla kullanmak daha verimli sonuç verir.
Önerilen kullanım sırası şu şekildedir:
Uygulama fikrini netleştir
MVP kapsamını belirle
Ekranları tasarla
Kullanıcı akışlarını çıkar
PRD dokümanı oluştur
Teknik mimariyi planla
Component yapısını hazırla
Starter code üret
Backend ve API yapısını oluştur
Debug ve launch hazırlığını tamamla
Bu yöntem sayesinde yapay zekayı tek seferlik bir cevap üretici olarak değil, adım adım çalışan bir ürün geliştirme asistanı gibi kullanabilirsiniz.
—
Daha İyi Sonuç Almak İçin Ek Prompt
Claude veya ChatGPT’den aldığınız ilk cevap her zaman son hal olmak zorunda değildir. Daha kaliteli ve gerçek dünyaya uygun cevaplar almak için her çıktının ardından şu ek promptu kullanabilirsiniz:
$$
Bunu gerçek bir production uygulama için geliştir.
Daha spesifik, daha net fikirli ol ve trade-off’ları göster.
Gereksiz genellemeleri azalt, uygulanabilir öneriler sun.
$$
Bu ek komut, yapay zekanın daha yüzeysel cevaplar yerine daha detaylı, teknik ve profesyonel çıktılar üretmesine yardımcı olur.
—
AI Promptları Mobil Uygulama Geliştirmeyi Kolaylaştırır mı?
Evet, doğru kullanıldığında yapay zeka promptları mobil uygulama geliştirme sürecini ciddi şekilde kolaylaştırır. Ancak yapay zeka tek başına her şeyi mükemmel yapmaz. En iyi sonuç için fikrinizi net anlatmanız, hedef kullanıcıyı belirtmeniz, platform seçiminizi yapmanız ve teknik seviyenizi açıkça söylemeniz gerekir.
Örneğin sadece şu şekilde yazmak zayıf sonuç verir:
$$
Bana bir mobil uygulama yap.
$$
Bunun yerine şu şekilde yazmak çok daha iyi sonuç verir:
$$
Başlangıç seviyesindeyim. Evcil hayvan sahipleri için aşı takip uygulaması geliştirmek istiyorum. Uygulama iOS ve Android’de çalışacak. Kullanıcılar pet bilgisi ekleyebilecek, aşı tarihlerini takip edecek ve bildirim alacak. Bana MVP kapsamı, ekran yapısı ve önerilen teknoloji yığınıyla birlikte sade bir geliştirme planı hazırla.
$$
Ne kadar net bilgi verirseniz, yapay zekadan o kadar uygulanabilir sonuç alırsınız.
—
Sonuç: Claude ile Fikirden Yayına Daha Hızlı İlerleyin
Claude, ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçları; mobil uygulama geliştirme sürecinde güçlü bir yardımcı olabilir. Ancak burada farkı yaratan şey, hangi aracı kullandığınızdan çok, o araca nasıl komut verdiğinizdir.
Bu yazıdaki 10 profesyonel prompt ile bir mobil uygulama fikrini şu aşamalardan geçirebilirsiniz:
Ürün fikri
MVP planı
UX ekranları
Kullanıcı akışı
PRD dokümanı
Teknik mimari
Component yapısı
Kod başlangıcı
Backend planı
Yayın checklist’i
Yapay zekayı doğru promptlarla kullandığınızda, sadece fikir üretmekle kalmaz; daha planlı, daha hızlı ve daha profesyonel bir geliştirme süreci oluşturabilirsiniz.
Mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız, bu promptları kendi fikrinize göre düzenleyerek Claude veya ChatGPT üzerinde adım adım kullanabilirsiniz.
—
Sık Sorulan Sorular
Claude ile mobil uygulama yapılır mı?
Claude doğrudan uygulamayı sizin yerinize yayınlamaz; ancak uygulama fikri geliştirme, ekran planlama, kod üretme, backend tasarlama ve hata çözme gibi süreçlerde güçlü bir yardımcı olarak kullanılabilir.
Claude mu ChatGPT mi mobil uygulama geliştirme için daha iyi?
Her iki araç da mobil uygulama geliştirme sürecinde kullanılabilir. Claude uzun doküman analizi ve yapılandırılmış planlama konusunda güçlüdür. ChatGPT ise kod üretimi, entegrasyon önerileri ve pratik geliştirme adımlarında oldukça etkilidir.
AI promptları yazılım geliştiricilerin yerini alır mı?
Hayır. AI promptları yazılımcıların yerini almak yerine geliştirme sürecini hızlandırır. Doğru mimari, güvenlik, test ve yayın süreçleri için hâlâ insan kontrolü gerekir.
Mobil uygulama geliştirmeye başlamak için hangi prompt önce kullanılmalı?
İlk olarak uygulama fikrini ürün planına dönüştüren prompt kullanılmalıdır. Daha sonra ekran yapısı, kullanıcı akışı, teknik mimari ve kodlama promptlarına geçmek daha doğru olur.
Bu promptlar hangi teknolojilerle kullanılabilir?
Bu promptlar SwiftUI, Flutter, React Native, Kotlin, Expo ve benzeri mobil geliştirme teknolojileri için uyarlanabilir.