—
Rakip Analizi ve Eşsiz Değer Önerisi (UVP) Promptları
Bu promptları kullanırken, analiz etmek istediğiniz rakip sitenin URL’sini doğrudan vermek yerine, sayfadaki ana metni kopyalayıp promptun altına yapıştırmanız çok daha sağlıklı sonuçlar (halüsinasyonları önlemek adına) verecektir.
1. Normal Seviye: Temel İçerik Boşluğu (Content Gap) Analisti
Bu prompt, hızlı bir rakip analizi yapmak, rakibin gözden kaçırdığı soruları tespit etmek ve içeriğinize hızlıca eklenebilecek “fark yaratıcı” alt başlıklar bulmak için tasarlanmıştır. Standart blog yazıları ve hizmet sayfaları için idealdir.
Prompt: "Aşağıda, ‘{Hedef_Anahtar_Kelime}’ aramasında Google’da ilk sırada çıkan rakibimin içerik metnini seninle paylaşıyorum. Senden keskin bir ‘İçerik Boşluğu (Content Gap) Analisti’ olarak davranmanı istiyorum. Bu metni dikkatlice oku ve bana şu 3 sorunun cevabını içeren net bir rapor sun:
Atlanan Noktalar: Rakip hangi önemli alt başlıkları, güncel gelişmeleri veya sıkça sorulan soruları tamamen atlamış?
Kullanıcı Hüsranı: Bu içeriği sonuna kadar okuyan bir kullanıcının kafasında hala hangi spesifik sorular cevapsız kalıyor?
Benim UVP (Eşsiz Değer) Önerilerim: Kendi içeriğimi yazarken, rakibin önüne geçmek ve okuyucuya ‘İşte aradığım gerçek cevap buydu’ dedirtmek için kullanabileceğim 3 farklı Eşsiz Değer Önerisi (Örn: spesifik bir vaka çalışması, bir özet tablosu, adım adım bir şablon vb.) sun.
Rakip Metin: [Rakibin Metnini Buraya Yapıştırın]"
2. Uzman Seviye: 10x Content & E-E-A-T Savaş Stratejisti
Bu prompt, çok yüksek rekabetli kelimelerde otorite kurmak için kullanılır. Rakibin metnini sadece eksik kelimeler açısından değil; “deneyim eksikliği”, “güvenilirlik zafiyeti” ve “kullanıcı niyeti (User Intent) tatminsizliği” açılarından analiz eder. Size sadece ne yazacağınızı değil, bilgiyi nasıl sunacağınızı da söyler.
Prompt: "Sen Kıdemli bir SEO İçerik Stratejisti ve E-E-A-T (Deneyim, Uzmanlık, Otoriterlik, Güvenilirlik) Denetçisisin. Amacımız, aşağıda metnini verdiğim lider rakip içeriği tahtından edecek, çok daha doyurucu ve otoriter bir sayfa kurgulamak. Metni derinlemesine analiz et ve bana şu formatta, Markdown destekli bir savaş planı sun:
Rakibin Zayıf Karnı (Superficial Spots): Rakip içerikteki hangi bölümler yüzeysel geçilmiş, jargona boğulmuş, kanıtsız bırakılmış veya sadece kelime sayısını artırmak için yazılmış?
Deneyim Boşluğu (First-Hand Experience Gap): Rakibin metninde eksik olan ‘gerçek dünya tecrübesi’ sinyalleri neler? Benim içeriğime ‘uzmanlık’ katacak hangi sektörel acı noktalarına (pain points) değinmeliyim?
Eşsiz Değer Önerisi (UVP) Matrisi: Benim içeriğimin rakibe kıyasla ‘10 kat daha iyi’ olması için kurgulamam gereken 3 orijinal konsept. (Bana sadece ‘tablo ekle’ deme; tablonun tam olarak hangi verileri karşılaştırması gerektiğini söyle. Örn: ‘A ve B araçlarının API maliyetleri karşılaştırması’).
Format ve Niyet (Intent) Optimizasyonu: Rakip, kullanıcının ‘bilgi alma’ niyetini karşılıyor olabilir. Peki benim metnim, kullanıcının ‘işlem yapma’ veya ‘karar verme’ niyetini de tatmin etmek için hangi yapısal elementleri (Checklist, hesaplama aracı, karar ağacı vb.) içermeli?
Lütfen genel tavsiyeler verme, doğrudan metin üzerinden nokta atışı tespitler yap.
İncelenecek Rakip Metin: [Rakibin Metnini Buraya Yapıştırın]"
Bu Strateji SEO Başarınızı Nasıl Artırır?
Pogo-Sticking Etkisini Engeller: Kullanıcı rakibinizin sitesine girip aradığını tam bulamadığında geri butonuna basar (pogo-sticking). Sizin sitenize girip, aradığı o eksik detayı (UVP) bulduğunda ise arama yolculuğu sitenizde sonlanır. Google bunu en güçlü sıralama sinyallerinden biri olarak kabul eder.
Featured Snippet (Sıfırıncı Sıra) Kazanımı: Rakibin düz metinle anlattığı karmaşık bir konuyu, uzman promptundan aldığınız tavsiyeyle bir “Karşılaştırma Tablosu” veya “Adım Adım Liste” olarak sunduğunuzda, sıfırıncı sıraya yerleşme ihtimaliniz dramatik şekilde artar.
Bilgi Hırsızlığı Algısını Yıkar: Rakibin makalesini yapay zeka ile “farklı kelimelerle” yeniden yazdırmak sitenizi spama sokar. Bu analiz promptları ise sizi bir kopyacı olmaktan çıkarıp, konuyu bir adım ileriye taşıyan orijinal bir kaynak haline getirir.