Selamlar değerli 1yz topluluğu ve dijital dünyanın mimarları,
Hepimiz biliyoruz ki; hantal, binlerce satır gereksiz CSS/JS yükleyen ve sayfayı saniyelerce donduran eski nesil “ThemeForest” tarzı temaların devri kapandı. Google’ın Core Web Vitals güncellemeleri ve “Faydalı İçerik” algoritmaları, artık hızı ve temiz kod mimarisini doğrudan bir E-E-A-T (Uzmanlık ve Güvenilirlik) sinyali olarak okuyor.
Özellikle Vercel veya Flarum mimarisindeki o temiz, anında yüklenen (Next.js hissiyatı veren) modern arayüzleri WordPress’e entegre etmek istiyorsak, yapay zekayı standart bir “kod yazıcı” olarak değil, bir performans mühendisi olarak yönlendirmeliyiz. Aksi takdirde, ChatGPT size çalışsın diye içine jQuery ve gereksiz döngüler doldurulmuş spagetti kodlar verecektir.
Arama motoru botlarının kusursuz tarayabileceği, sıfırdan Full Site Editing (FSE) veya klasik özel tema geliştirenleri hızlandıracak, yapay zeka footprint’inden (izinden) arındırılmış 7 ustalık sınıfı promptu aşağıda paylaşıyorum.
—
🎨 Sıfır Hata, Yüksek Hız: 7 Tema Geliştirme Promptu
1. Yeni Nesil FSE ve theme.json Mimari Kurgusu
“Sen WordPress Core geliştirme standartlarına hakim kıdemli bir yazılım mimarısın. Yeni nesil bir Block Theme (FSE) geliştiriyorum. Bana, gereksiz CSS yüklerini tamamen ortadan kaldıran, global renk paletimi (CSS değişkenleri olarak) ve tipografi hiyerarşimi tanımlayacağım, optimize edilmiş bir theme.json iskeleti hazırla. Kodu yazarken, Google Fonts yüklemelerini dışarıdan çağırmak yerine yerel (local) barındırmaya uygun şekilde yapılandır ve satır içi açıklamalar ekle.”
2. Vercel/Next.js Tarzı Minimalist Header (Vanilla JS)
“Tema tasarımımda, Vercel’in arayüzüne benzeyen; ultra hızlı, minimalist ve scroll yapıldığında ‘sticky’ (yapışkan) olan bir header/navigasyon menüsü tasarlamak istiyorum. Bu menüyü oluşturmak için gereken PHP (header.php iskeleti), sadece gerekli olan CSS ve tamamen Vanilla JS (asla jQuery kullanma) kodlarını yaz. Mobil görünüm için DOM’u yormayan basit bir ‘off-canvas’ hamburger menü mantığı kur.”
3. Core Web Vitals Odaklı Asset (Dosya) Yönetimi
“Sitemin Google PageSpeed skorlarını 90+ seviyesine çıkarmak için functions.php dosyamda köklü bir temizlik yapmam gerekiyor. WordPress’in varsayılan olarak yüklediği ancak modern temalarda kullanmayacağım gereksiz yükleri (dashicons, wp-embed, emoji scriptleri, global css) ‘dequeue’ edecek (kaldıracak) temiz bir fonksiyon yaz. Sadece belirli sayfalarda spesifik CSS/JS dosyalarını çağırmamı sağlayacak şarta bağlı (conditional) enqueue yapısını örneklendir.”
4. Mükemmel LSI ve SEO Uyumlu JSON-LD (Schema) Entegrasyonu
“Geliştirdiğim temadaki blog yazılarına (single.php) dinamik olarak Schema.org JSON-LD yapısal veri eklemek istiyorum. Sayfanın yazarını, yayın tarihini, güncellenme tarihini ve öne çıkan görselini get_the_author(), get_the_modified_date() gibi WP fonksiyonlarıyla çekerek, <head> etiketleri arasına temiz bir JSON formatında yazdıran bir PHP fonksiyonu oluştur. Arama motorlarının içeriği mükemmel okuması için ‘Article’ şemasına sadık kal.”
5. Performans Düşmanı WP_Query’leri Temizleme (Transient API)
“Anasayfamda en çok okunan 5 makaleyi çekeceğim özel bir WP_Query döngüsü var. Ancak bu sorgunun veritabanını (özellikle postmeta tablosunu) yormasını istemiyorum. Bu sorguyu oluştururken performansı maksimize etmek için Transient API kullanan bir kod yaz. Sonuçlar 12 saat boyunca önbellekte kalsın. Eğer önbellek boşsa sorgu çalışıp önbelleği yeniden doldursun. Kodu güvenlik önlemleri (escaping) dahil olacak şekilde yapılandır.”
6. Gutenberg İçin Hafif Native Blok (Custom Block) Oluşturucu
“Ağır sayfa yapıcıları (Elementor vb.) kullanmadan, doğrudan Gutenberg editörüne entegre olacak özel bir ‘Gelişmiş Uyarı/Bilgi Kutusu’ bloku (block) geliştirmek istiyorum. Bu blok, ACF (Advanced Custom Fields) veya React/JSX kullanılmadan, sadece WordPress’in yerel register_block_type API’si ve theme.json üzerinden, render edilecek temiz bir PHP şablonuyla nasıl oluşturulur? Adım adım dosya yapısını ve kodlarını ver.”
7. Erişilebilirlik (A11y) ve ARIA Güncellemesi
“Mevcut temamdaki yorum yapma formunu ve arama (searchform.php) alanını Google’ın SEO için zorunlu tuttuğu Erişilebilirlik (A11y) standartlarına yükseltmek istiyorum. Bu form elemanları için doğru <label> eşleştirmelerini, ekran okuyucular için gerekli aria-label ve aria-hidden etiketlerini, klavye ile gezinmeye (tab-index) uygun HTML yapısını barındıran temiz bir kod bloğu yaz.”
—
💡 Geliştirici Günlüğü: Kodları İnsancıllaştırmak ve Korumak
Yapay zekanın size verdiği bu kodlar yapısal olarak kusursuzdur, ancak bir projeyi canlıya alırken o “son insan dokunuşunu” yapmak zorundasınız.
Yorum Satırlarını Kendinize Göre Düzenleyin: AI genellikle “Bu fonksiyon şunu yapar” diye İngilizce/Türkçe standart açıklamalar koyar. Bunları silin, yerine “Ahmet’in istediği özel önbellek yapısı - 2026” gibi gerçekçi ajans/geliştirici notları düşün.
Lokal LLM Gücü: Müşterilerinize ait kritik tema dosyalarını ve veritabanı yapılarını internete sızdırmak istemiyorsanız, bu promptları doğrudan LM Studio veya Ollama üzerinden bilgisayarınızda (Llama 3 vb. modellerle) çalıştırın. Kod gizliliği, E-E-A-T’ın en görünmez kalkanıdır.
Değişken Ön Ekleri (Prefix): Kodlardaki fonksiyon isimlerini (function custom_theme_setup()) kendi ajansınızın veya temanızın özel kısaltmasıyla değiştirin (function oyz_tech_theme_setup()).
Gelecek artık hantal kod bloklarında değil, sadece gerektiği yerde çalışan akıllı parçacıklarda (components). Siz tema geliştirirken klasik PHP yaklaşımına mı devam ediyorsunuz, yoksa React tabanlı Headless WordPress mimarilerine mi geçiş yaptınız? Deneyimlerinizi aşağıda konuşalım.