🧠 Kişisel Yapay Zeka Eğitmeni Prompt Seti: Karmaşık Konuları Kolayca Öğrenin
Değerli 1yz.com.tr topluluğu,
Hepimizin öğrenmekte zorlandığı, okudukça kafasının karıştığı konular olmuştur. İleri matematik, kuantum fiziği, tıp (anatomi) veya derin tarihsel olaylar… Peki ya yanınızda 7/24 size özel çalışan, bıkmadan usanmadan sorularınızı yanıtlayan ve en zor konuları bile “5 yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi” basitleştiren bir eğitmeniniz olsaydı?
Yapay zekayı sadece bir arama motoru veya metin yazarı olarak görmek büyük bir hatadır. O, aynı zamanda harika bir "Sokratik Eğitmen"dir. Bu rehberde, ChatGPT, Claude veya Gemini gibi araçları kullanarak öğrenme hızınızı nasıl 10 katına çıkarabileceğinizi gösteren “Master Prompt” setini paylaşıyoruz.
—
🔬 “ELI5” (Explain Like I’m 5) Yaklaşımı Nedir?
Dünyaca ünlü fizikçi Richard Feynman’ın öğrenme tekniğine dayanan bu yaklaşım, bir konuyu eğer 5 yaşındaki birine analojilerle (benzetmelerle) anlatamıyorsanız, o konuyu kendiniz de anlamamışsınız demektir der. Yapay zekaya doğru komutu vererek, en ağır terimleri bile basit günlük hikayelere çevirebilirsiniz.
—
🤖 Kişisel Eğitmen Modu İçin 3 “Master” Prompt
(Bu komutları doğrudan AI aracınıza kopyalayabilirsiniz. Sadece köşeli parantezli yerleri kendi konunuza göre değiştirin.)
🎓 Prompt 1: ELI5 ile Kompleks Konuları Parçalama
“Sen dünyanın en sabırlı ve yetenekli öğretmenisin. Bana [Konu: mRNA aşılarının nasıl çalıştığı] konusunu 5 yaşındaki bir çocuğun anlayabileceği kadar basit, oyuncaklar veya günlük hayattan analojiler kullanarak anlat. Hiçbir teknik terim kullanma. Anlatımını bitirdikten sonra konuyu anlayıp anlamadığımı test etmek için bana eğlenceli ve basit bir soru sor.”
🤔 Prompt 2: Sokratik Sorgulama Modu
“Bana doğrudan cevapları veya özetleri verme. Bir Sokratik mentor gibi davranarak [Konu: Fransız İhtilali’nin ekonomik nedenleri] konusunu kendi başıma düşünerek bulmamı sağla. Her mesajında bana düşündürücü tek bir soru sor ve verdiğim cevaplara göre beni yönlendirerek konunun özünü kavramamı sağla.”
📝 Prompt 3: Feynman Tekniği ile Boşluk Analizi (Quiz)
“[Konu: Hücre bölünmesi (Mitoz)] hakkında kendi anladığım kadarıyla şunları biliyorum: [Bildiğiniz her şeyi buraya yazın]. Lütfen bu açıklamamdakini mantıksal hataları, eksik kısımları ve yanlış tanımları tespit et. Öğrenmemi tamamlamak için hangi kısımlara tekrar çalışmam gerektiğini bana samimi bir dille açıkla.”
—
🎁 İndirilebilir Dosya: 10 Adımlık Yapay Zeka Eğitmeni PDF Kılavuzu
Matematiksel soyutlamaları görselleştirme, anatomi sistemlerini bir fabrika gibi modelleme, tarihsel empati simülasyonları ve aktif hatırlama testleri gibi 10 farklı öğrenme metodunu içeren kapsamlı PDF dokümanımızı hemen aşağıdan indirebilirsiniz.
📄 [Kişisel AI Eğitmeni Öğrenme ve Prompt Seti PDF İndir] (1yz.com.tr Üyelerine Özel)
💡 Siz öğrenmekte en çok hangi konuda zorlanıyorsunuz? (Tarih, Yazılım, Matematik vb.) Yorumlarda belirtin, o konuyu sizin için anında “ELI5” formatına çevirecek özel bir prompt yazalım!